Blízký východ uzavřený vzdušný prostor
trochu vám do toho skáču ale když už téma je o zavřením vzduchu tak už se chystá do Prahy obnovit lety i Etihad, v pátek by měl poprvé přistát
Odkud máš tuhle informaci? Nějaká podpultovka? Protože stále čekám, až zveřejní seznam letů na pátek a zatím nic, zveřejněný mají pouze schedule do 12. 3.. Let ještě nezrušili, ale jelikož nemají ten seznam, tak to pořád vidím nejistě.
Já myslím, že jakýkoli refund (i v kreditech) v situaci, kdy už tazatelka už aktivně koupila jinou letenku, je fajn řešení.
Jasně, může riskovat (pokud povolí tu změnu), že ten let bude nakonec zrušen úplně a dočká se full cash refundu - ale je dobré to riskovat?
Bral bych refund v kreditech (zejména pokud mají solidní platnost) a prostě bych je využil později na další lety.
V téhle situaci, kdy spousta lidí prodělala spoustu peněz (na letech, hotelích, transferech atd.), je to pořád třeba brát jako výhru (i když třeba jen částečnou).
Sporů a žádostí o různé refundace, náhrady atd. budou mít teď pár měsíců různé úřady na stolech spousty, řekl bych, že prostě i refund v kreditech je větší a rychlejší jistota (i když bych zrovna od Etihad taky čekal, že aktivně nabídnou full refund, jako to teď nabídli Emirates na všechny lety do konce března, ale prostě každý má jiný způsob řešení).
Jono, jak jsem psala, ja bych ten kredit i vzala, jen nikde nebyly napsane zadne podminky s platnosti atd. Vyjimecne to je rezervace pro 3 lidi a mam v tom penez vice nez bych stihla dejme tomu za rok sama proletet. Za to bych lítala 5 let.
No kazdopadne kdyz uz jsem tuto ruletu roztocila, tak ji dohraju. Zmenu letu jsem odklikla a cekam az Etihad prodlouzi svoji lhutu pro refund.
Lord Pitzbudka napsal(a):ve vasem pripade, kdy jste tuto vec “odchytila” vcas to vnimam tak jak vnimam.
kdyby se vam to stalo jako cloveku, ktery nemel v zahranici moznost checkovat maily, a prosvihl to, vnimal bych to jinak.
Irelevantní, když máš buď napsat do 24h nebo tě oberou, protože ten jejich kredit má téměř nulovou hodnotu pokud s nimi člověk nelítá pravidelně.
Filip _9 napsal(a):Odkud máš tuhle informaci? Nějaká podpultovka? Protože stále čekám, až zveřejní seznam letů na pátek a zatím nic, zveřejněný mají pouze schedule do 12. 3.. Let ještě nezrušili, ale jelikož nemají ten seznam, tak to pořád vidím nejistě.
Z prvních úst
Jorgus napsal(a):Nemate někdo nejake zákulisní info zda od 22.3. obnovi Air Arabia tu Prahu?:)
Také bych uvítal info k Air Arabia:) Pořád doufáme, že do 10. 4. se situace uklidní, přestup v Sharjah...
Tak Etihad zveřejnil seznam letů "až" do 15.3., Praha tam je + ten objem letů se značně zvýšil, tak aspoň že tak.
Horší zpráva asi pro Míšu, že ruská ruleta vypadá spíš pro Etihad aktuálně. Ale samozřejmě jedna raketa/dron a bude to zase zavřený. Případně tlak od veřejnosti, že není bezpečný nechávat lidi letět "povinně" přes UAE, a donutí aerolinky umožnit full refund bez nějaké penalizace.
Letim s Air Arabia 1.4. počítám tim ze taky nepoletim:)zkusím zda me prehodi na tu Videnskou linku:)
Filip _9 napsal(a):Tak Etihad zveřejnil seznam letů "až" do 15.3., Praha tam je + ten objem letů se značně zvýšil, tak aspoň že tak.
Praha až do 18.3
13., 15., 18. letí. 16. - ne
Když už jsme u toho Etihadu, tak já od nich dostal už celkem 20 mailů ohledně všech různých posunu a změn. A všimnul jsem si, že teď jim cesta do Mnichova trvá o hodinu déle. Zjevně jiný koridor. Takže těch časových posuvů se dočká každý. Stačí být trpělivý.
Jorgus napsal(a):Letim s Air Arabia 1.4. počítám tim ze taky nepoletim:)zkusím zda me prehodi na tu Videnskou linku:)
Předpokládáš, že z Prahy to zůstane zavřené a z Vídně do Sharjah létat budou? Nebo máš na mysli jinou alternativu?
Posílám aktuální informace o pobytu v SAE. Odlet jsme měli v pátek 27. 2. večer, letadlo nabíralo zpoždění a DROZD poslal info o možné eskalaci na Blízkém východě. Letadlo totálně plné, vedle nás cestující na Maledivy, ale jejich odlet v 7.10, když náš přílet bez zpoždění měl být v 6.40 mě teda překvapil. Samozřejmě to nemohli stihnout a otázka, jestli ještě odletěli...Ale pokud ne, tak jsou dnes možná rádi. Při příletu ráno do Sharjah vše probíhalo normálně, s autem jsme vyjeli z letiště lehce po osmé. Kolem 13.00 jsme v Abú Dhabí, kde máme první hotel. Jdeme na oběd a při připojení na wifi zjišťujeme, že se asi něco děje:-) V noci nám houkají mobily, ale jsem tak unavená, že nic neslyším. Ráno vidíme sestřelování raket, telefon pravidelně řve, ale místní nic neřeší, v hotelu vše běží normálně. Tak jezdíme podle plánu, jen si najdeme českou ambasádu. Tam je zamčeno, cedule žádná, tak nic neřešíme. V Dubaji je turistů všude plno, Rusáci se tu přemnožili. Ale překvapivě na Burj Khalifa, kam jdeme 5. 3., je asi jen dvacet lidí, obě cesty výtahem absolvujeme jen ve dvou, minule tu bylo tolik lidí, že nebylo k hnutí. Asi lidi odrazuje strach z raket. Ale co, pokoj v hotelu máme v 50. patře, při objednání hotelu jsem požádala o vyšší patro... Přichází zpráva, že let je zrušen, ne, že bych to nečekala. Tak se snažím přebookovat, bohužel první let je 16. 3. 2026. Tak zkouším ambasádu, jestli se můžeme přihlásit k repatriaci, vyplňujeme dotazník i s platností pasu atd. Nikdo se neozval. Až za tři dny, že nic nebude, žádné repatriační lety nikdo neorganizuje a že si máme koupit komerční let, hlavně doporučení na Smartwings. Koukám na cenu, super, jednosměrka za 12000/osobu. Tak si naplánujeme další cesty - projedeme i ostatní emiráty, hotely jsou za docela dobrý ceny, tak cestujeme do Ras al Khaimah. Jenže přichází jobovka, let 16. 3. 2026 je také zrušen... Jedeme do kanceláře Air Arabia a zkoušíme, co je možné. Do Vídně nás prý nemůže na pobočce přebookovat, musíme si zavolat na linku. Nakonec agenta ukecám a vše mi zařídí. Tak letíme zítra v 6.25 do Vídně, držte nám palce, ať to letí, už je to tady dlouhý, turisti tu vymřeli, v obrovském Hiltonu dnes ráno jsme na snídani byli asi ve 20ti lidech, lituju je.
ty jo, kombinace sestřelování raket a výtah v mrakodrapu mi teda dobře nedělá. Každopádně šťastnou cestu